„Elkéstem!” – A fedezetlenségi díj mértéke

fedezetlenségi díj

Új gépkocsi, motorkerékpár, de bármilyen jármű esetén gyakran előfordul, hogy az ember a határidőn túlcsúszik. Mennyire horrorisztikus a fedezetlenségi díj mértéke?

Nagyon. Sajnos ilyen eset nem csak akkor fordul elő, ha új gépjárművet vásárolsz. Előfordulhat akkor is, ha egyszerűen félrekattintasz, amikor az online kötöd a baleset biztosítást. Ha éves díj helyett negyedévest választasz véletlenül és nem vagy elég figyelmes, akkor nagy kiadás elé nézel.

Nem egyedi eset, a környezetemben többekkel előfordult már az utóbb leírt probléma és a biztosítótársaságok nem élnek a figyelmeztető lehetőséggel. Ráadásul, ha átutalásos fizetési módot választottál, még csak a csekk sem figyelmeztet a tévedésre. Az arculcsapás akkor ér, amikor megkapod a leveled, hogy a biztosítási szerződésed megszűnt díjelmaradás miatt.

fedezetlenségi díj

Mekkora a fedezetlenségi díj mértéke?

A fedezetlenségi díj értékét sok minden meghatározza. Elsősorban attól függ, hogy milyen fajta gépjárműről van szó. Autó, motor, busz? Az egyetlen jármű, amelyet nem fenyeget ilyenfajta veszély, az a segédmotorkerékpár. Itt csupán újra kell kötnöd a biztosítást.

Csak, hogy néhány példát kiemeljek, a személygépkocsinál a minimum fedezetlenségi díj naponta! 280 forint. Ez havonta körülbelül 8400 forintot jelent, így mire a „figyelmeztetés” eljut hozzád, a végösszeg már a csillagos egekben van. A fedezetlenségi díjat egyébként a teljesítmény határozza meg – a legmagasabb büntetés a napi 660 forint.

Ha vontatód van, akkor bizony mélyen a zsebbe kell nyúlni, a napi díj ugyanis 2630 forint.

A motorkerékpárok fedezetlenségi díj szemszögéből kedvezőbbek, itt maximum 220 forintnyi napi büntetésre lehet számítani. Van ahol a gépjármű súlya, busz esetében pedig a szállítható személyek számra határozza meg a fedezetlenségi díj költségét.

Ezek a 2016-ra vonatkozó büntetések, amelyek kis mértékben, de minden évben egyre csak magasabbra rúgnak. Érdemes tehát odafigyelni, és ha gépjárművásárlásra kerül a sor, minél előbb megkötni a kötelező biztosítást.

Érdemes figyelni a levelezőrendszerben a SPAM üzeneteket is és rendszeresen belépni a biztosítód fiókjába is, hogy elkerüld a kellemetlenségeket!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*